Over ons

Nita Liem

Theaterschool, opleiding Dansexpressie, diploma 1987. Diverse dans- en coaching trainingen, waaronder Beschermjassen, Technique Acogny, Javaanse dans, critical alignment yoga

Liem raakte onder de indruk van de creativiteit in de Bijlmer en vatte een levenslange fascinatie op voor de hiphopcultuur en dansvormen uit de Afro-Amerikaanse diaspora. Vanuit het jongerenwerk ontstond in 1992 Artisjok/nultwintig, waar ze samenwerkte met de Britse theatermaker David Greaves.

Acht jaar later begon zij met haar partner Bart Deuss Don't Hit Mama, waarmee zij tot 2021 professionele danstheatervoorstellingen presenteerde. In al die jaren konden velen onder de vleugels van Mama Nita uitgroeien tot zelfstandige makers

Bart Deuss

Theaterschool, opleiding drama-docent en regie, diploma 1981. Schrijversvakschool: journalistiek schrijven. Basisopleiding Beschermjassen, verschillende coachingstrainingen.

Na mijn opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool van 1976 tot en met 1981, leerde ik als schrijver, muzikant en verslaggever op eigen benen te staan. In de kroeg werken, een danstheater gezelschap leiden, schrijven in vakbladen, het draagt allemaal bij aan wat ik nu ben: zelfstandig onderzoeker en schrijver met focus op postkoloniale zaken. Mijn eigen, deels door koloniale tijden getekende, familiespoor is daarvan een inspirerend onderdeel. Blijf muziek maken – het leukste dat er is.

Inhoudelijk diep graven, dat hoort bij me. Bij Don’t Hit Mama en bij pionieren. Dingen kosten daardoor vaak veel tijd. Gekscherend noemden we onszelf ook wel es Doen (altijd) Heel Moeilijk. Hoort bij de migrantenkinderen die we zijn. Waarmee we veel werken. Zoeken, niets als vanzelfsprekend ervaren. Sociale dans, migrantenverhalen en bewegingen ‘van de straat’ op toneel willen zetten is ook geen vanzelfsprekendheid.

We zijn gestopt uit liefde. We beseften dat er binnen het huis van Don’t Hit Mama geen ruimte meer was om onszelf te ontwikkelen. De jas werd te krap. De grootste oefening was: durven we voor onszelf te kiezen? We laten het los, en dan? We hebben onszelf beloofd om hier de tijd voor te nemen, want wat je veroorzaakt moet je eerst verteren. De kunst is denk ik om jezelf ook terug te geven wat je uitgezonden hebt.